Zastavme trend krachujúcich malých firiem

17.12.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) vyjadruje znepokojenie nad neustále sa zhoršujúcim podnikateľským prostredím. Neustále a nekoncepčné zmeny zákonov vedú ku krachu najmä malých firiem.

To, že za jeden štvrťrok vzrástol počet skrachovaných malých firiem o viac ako tretinu, je varovný signál, že na Slovensku sa podnikať neoplatí. Ďalším varovným signálom je prepad Slovenska oproti minulému roku o 28 miest (na 108. miesto) v rebríčku Svetovej banky ohľadom vhodného prostredia pre začatie podnikania. SNS sa tiež obáva, že zaniknú ďalšie malé firmy po tom, čo začnú platiť daňové licencie.
Malé a stredné podniky sú hnacou silou európskeho hospodárstva, zdrojom pracovných príležitostí a rozhodujúcou podporou konkurencieschopnosti a zamestnanosti. Kým v štátoch Európskej únie vzniká čoraz viac mikropodnikov a vlády členských štátov im vytvárajú podmienky pre ich vznik a prežitie, na Slovensku, naopak, sa malí a strední podnikatelia musia zmáhať s čoraz vyšším daňovým a odvodovým zaťažením.
Podľa SNS posilnenie a naštartovanie ekonomiky spočíva najmä v rozvoji malých firiem, ktoré predstavujú nezanedbateľné percento podnikateľských subjektov. Každá vláda by preto mala mať záujem na tom, aby ich pretrvalo čo najviac a aby ich majitelia či zamestnanci nezostali na krku štátu. SNS preto opäť navrhuje návrat k rovnej dani, zníženie zdravotných a sociálnych odvodov a tiež škrtať na výdavkovej strane štátu a pri plytvaní s verejnými financiami.

Andrej Danko
predseda SNS
 

Vyberte región